+3 Lajk
pitao u Bolesti jetre od

Trimetilaminurija je metabolički poremećaj koji može nastati kao posledica oštećenja jetre i bubrega i može se naslediditi ako oba roditelja nose defektni gen kome nedostaje enzim FM03.Nije pronađen lek za ovaj poremećaj a simptomi su veoma jak neprijatan miris koji je posledica izlučivanja trimetilalamina kroz znoj,pljuvačku,urin i sve ostale telesne tečnosti.

Trimetilamin monnoksigenaza (flavinska monooksigenaza 3 ili FMO3 gen je enzim koji katalizuje sledeću hemijsku reakciju NNN-trimetilalamin+NADPH+H+ O2 \rightleftharpoons N,N,N-trimetilamin N-oksid + NADP+ + H2Ovaj enzim je flavoprotein. Bakterijski enzim omogućava bakterijama da koriste trimetilamin kao jedini izvor ugljenika i energije).Ovde vidimo da kada se trimetilalamin oksidizuje nema miris,međutim kada ovom genu nedostaje enzim trimetilalamin koji je gas se izlučuje preko kože,pljuvačke,daha...Da li postoji neki lek za ovaj poremećaj koji bi smanjio simptome ili podstakao normalnu hemijsku reakciju? 

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (56.7k poena)

Sirutka pomaže u regeneraciji jetre...

Šta je sirutka odnosno surutka?


2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...