+3 Lajk
u Ljekovita svojstva od (1.7k poena)
rekategorisano od

Cimet - začin zlata vrijedan, dali je stvarno istina sve o njemu što govore ???

Kažu da je odličan izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka a stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje kafi, voćnim sokovima, žitaricama i pecivu...

od (1.7k poena)

Da li je istina da se cimet koristi za produženje mladosti i protiv anemije???

Za produženu mladost i vitalnost također treba piti čaj od cimeta, četiri kašičice meda, jedna kašičica cimeta i tri šoljice vode zajedno se kuhaju kao čaj, a zatim se pije od tri do četiri puta u toku dana po četvrtina šoljice. Istovremeno, čaj od cimeta pomaže i u liječenju anemije, a priprema se tako što se u litar vode stavi sto grama cimeta, najbolje u štapićima te kuha na laganoj vatri dok se količina vode ne prepolovi. Onda se u to doda još jedan litar vode i kilogram šećera. Zatim se sve kuha dalje dok se cjelokupna količina ne svede na jedan litar. Lijek je tada gotov i može se piti kao sok ili tri puta po jedna kašičica dnevno...

2 Odgovora

+1 Lajk
od (56.7k poena)
Odabrano od
 
Najbolji odgovor

Cimet je zasigurno jedan najstarijih začina za koji su znali i stari kinezi, egipćani i Feničani. Od Evropljana prvi su ga, prije pet stoljeća, otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa otoka uzimali su ga kao lijek protiv umora i za jačanje energije. Čak su ga i pušili i koristili kao mirisna ulja. cijena cimeta je u to doba bila nevjerovatno visoka, poput zlata , pa su Holanđani i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi ga se domogli. Krajem 19. stoljeća cimet je prestao biti engleska ekskluziva i proširio se po cijelom svijetu.

Što se tiče vrijednosti cimeta, najviše se cijeni onaj koji se aji na Madagaskaru, kao i na Cejlonu i Sejšelima. Naravno, cimet uspjeva gdje god postoje tropski uvjeti, pa ga ima u Indiji i Indoneziji. Iako postoje stotine vrsta i podvrsta biljke cimeta, kao začinske se koriste vije cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet koji potječe iz Burme. U Evropi se upotrebljavaju obje vrste.

Cejlonski cimet u prodavnice stiže u vidu štapića, ima nježniju i prijatniju aromu, sa ljutooštrim, slatkopeckavim ukusom. Sadrži i od 1,5% do 4% eteričnih ulja. Kina-cimet ima oštriji miris, a ukus mu je peckavo lju. kada je riječ o hemijskom sastavu, ne razlikuje se. Zbog ljekovitih sastojaka ovom biljkom se ozbiljno bavi i zvanična medicina.

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu znatno da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i apikatehina aktiviraju insulin i s njim zajednički djeluju, tvrde američki stručnjaci sa Harvarda.

Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg horestelora, ima fungicidno djelovanje, odnosno uništava gljivice i sprečava njihov rast. U cimetu ima salicilita koji snižavaju temperaturu i djeluju protivupalno.

Nedavna istraživanja pokazala su da se cimet može koristiti i kao alternativa tradicionalnim konzervansima hrane, jer njegova esencijalna ulja antimikrobno djelovanje. Uz to, predivan je miris ovog začina podsticajno djeluje na rad mozga, pri čemo žvakanje žvakaće gume od cimeta naročito poboljšava pažnju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj.

Cimet je odličan izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, prirodoksin (B6). i riboflavin (B2). Imajući sve ovo na umu, stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje različitim namirnicama koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi, kao što je kafa, voćni sokovi, žitarice, tost...

od (56.7k poena)
Još jedan veoma bitan podatak koji biste trebali znati...
Čuvanje cimeta je veoma bitno, cimet se mora čuvati u čvrsto zatvorenim staklenim teglama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet se koristi najduže do pola godine od momenta kupovine, dok u štapićima zadržava svježinu i do godinu dana. Vijek trajanja može da se produži ukoliko se tegla sa cimetom drži u frižideru.
0 Lajk
od (56.7k poena)

Također smo imali i prije diskusije o cimetu pomješanim sa medom i kako sve to djeluje na dijabetes tip 2, u diskusiju se možete uključiti ovdje: http://www.narodnilijek.info/227/

Pominje se i recept koji uključuje i malomasni jogurt, koji glasi ovako:
Uzmite kiselo mlijeko (jogurt) sa 0.1% mliječne masti i naveče stavite jednu kafenu kašiku cimeta i promješajte, te ostavide da prenoći. Ujutro prije svega na prazan stomak pojedite cijeli sadržaj. Proces ponavljajte 40 dana bez prekida i obratite pažnju da ne konzumirate alkohol u toku trajanja procesa, diabetes će se znatno ublažiti ili trajno stabilizovati. Ako je ipak bio pretjeran pauzirajte devet dana i proces ponivite.


Povezana pitanja

+1 Lajk
1 odgovor
pitao Maj 8, 2014 u Medicinski pojmovi od Informator (46.0k poena)
+2 Lajk
1 odgovor
+3 Lajk
1 odgovor
+5 Lajk
1 odgovor
+4 Lajk
1 odgovor

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...