0 Lajk
u Medicinski pojmovi od (56.7k poena)

1 Odgovor

0 Lajk
od (56.7k poena)
 
Najbolji odgovor

Kratkovidnost - (myopia) anomalija refrakcije oka. Kratkovidni vide oštro samo iz neposredne blizine. Paralelne zrake svjetlosti (tj. zrake, koje dolaze iz daljine), koje upadaju u kratkovidno (miopično) oko, ne sastaju se kao normalno na mrežnici, već im je žarište ispred mrežnice, i zbog toga je slika predmeta nejasna. Do toga dolazi uglavnom zbog prevelike dužine oka.

Konstitucionalno slabije očne ovojnice popuštaju kod neke nasljedno opterećene djece, osobito uslijed naprezanja očiju, pri radu uz slabo osvjetljenje, i oči se izđužuju. 

Kratkovidnost napreduje obično do kraja uzrasta i onda zastane, u slučaju kad se radi o stacionarnoj miopiji. Tada nema ni težih promjena na mrežnici, a ni sama kratkovidnost nije jačega stupnja. Naprotiv, maligna, progresivna miopija, je mnogo jačeg stupnja. Ona povremeno ili stalno napreduje, a ide usporedo s težim oštećenjima mrežnice. Važno je što prije odrediti naoćari, koje kratkovidni mora stalno nositi. 

Da se predusretne kratkovidnost, važno je, da osobito školska djeca rade pri dobrom osvjetljenju, da se ispravno drže, a kod čitanja, da je knjiga udaljena od oka najmanje 30 cm.


Povezana pitanja

0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
pitao Maj 28, 2017 u Medicinski pojmovi od Doktor (56.7k poena)
0 Lajk
1 odgovor
pitao Maj 28, 2017 u Medicinski pojmovi od Doktor (56.7k poena)

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...