+4 Lajk
pitao u Bolesti spolnih organa od (22 poena)
uređeno od

Kako izliječiti peyronijevu bolest?

Nemogući spolni odnosi zbog iskrivljenog penisa prema gore pod velikim kutom, odnosno nemogućnost prodiranja u vaginu partnerice zbog velike boli . lp. Željko ... Svaka pomoć je dobrodošla.

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (56.7k poena)
 
Najbolji odgovor

Peyronijeva bolest može se pojaviti kod bilo kojeg muškarca. To je bolest koja je uzrokovana razvojem vlaknastog tkiva unutar penisa koja uzrokuje zakrivljenost penisa i bolne erekcije.

Muški spolni udovi se razlikuju po obliku i veličini, a pojava zakrivljene erekcije je česta i ne mora nužno biti razlog za zabrinutost. Međutim, kod nekih ljudi, Peyronijeva bolest uzrokuje značajnu zakrivljenost i bol. To može spriječiti muškarca u spolnim odnosima, a isto tako ga onemogućiti da postigne ili zadrži erekciju (erektilna disfunkcija). Kod mnogih muškaraca, Payronijeva bolest uzrokuje stres i tjeskobu.

U nekim slučajevima lijekovi mogu pomoći. Kirurgija se uglavnom preporuča samo ako su zakrivljenost i bol dovoljno ozbiljne da spriječavaju muškarca u spolnim odnosima.

Uzroci Peyronijeve bolesti

Uzrok Peyronijeve bolesti nije u potšunosti jasan, ali čini se da niz faktora utječe na njenu pojavu. Peyronijeva bolest obično nastaje kao rezultat ozljeda malih krvnih žila unutar penisa. Na primjer, penis može biti oštećen tijekom seksa, sportske aktivnosti ili kao posljedica nesreće. Tijekom procesa ozdravljenja, krvna zrnca i druge stanice su zarobljene na mjestu ozljede, što dovodi do nakupljanja ožiljnog tkiva.

Međutim, ne razvije svaki muškarac nakon ozljede penisa Peyronijevu bolest. Smatra se da postoje nasljedne osobine koje mogu igrati ulogu u osjetljivosti na taj poremećaj.

Penis se sastoji od spužvastog tkiva (corpus cavernosum), a sadrži mnoge kapilare. Kada se muškarac seksualno uzbudi, protok krvi u penisu se povećava. Penis se širi, ispravlja i ukrućuje u erekciji. Ozljeda penisa može oštetiti njegovo tkivo, a ako se liječi ispravno, najčešće nema dugoročnih problema.

Kod Peyronijeve bolesti, pojavljuju se problemi u normalnom procesu zacjeljivanja rana, a to može dovesti do pojave trajnog ožiljnog tkiva. Dio penisa više nije fleksibilan, te erekcija postaje bolna, a sam penis se iskrivljuje.

Kod nekih muškaraca Peyronijeva bolest se pojavljuje postupno i nije u vezi s ozljedom. Znanstvenici istražuju je li Peyronijeva bolest povezana s poremećajima imunološkog sustava.

Simptomi Peyronijeve bolesti

Simptomi Peyronijeve bolesti mogu se pojaviti iznenada ili se mogu razvijati postupno. Najčešći znakovi i simptomi uključuju:

  • Pojava ožiljnog tkiva (plak)- osjeti se pod kožom penisa kao kvržica ili tvrdo tkivo.
  • Zakrivljenje penisa- može biti zakrivljen prema gore, dolje ili na jednu stranu; u nekim slučajevima penis ima izgled nalik pješčanom satu.
  • Problemi s erekcijom- Peyronijeva bolest može dovesti do problema s erekcijom ili njenog zadržavanja (erektilna disfunkcija).
  • Skraćivanje penisa- penis se može smanjiti zbog Peyronijeve bolesti.
  • Bol - možda ćete osjetiti bol tijekom erekcije, samo tijekom orgazma ili bilo kakvim diranjem penisa.

Zakrivljenost povezana s Peyronijevom bolesti može se postupno pogoršavati. U nekom trenutku, to stanje pogoršanja obično prestaje. Kod većine muškaraca, bol tijekom erekcije se povećava u razdoblju od jedne do dvije godine i ožiljno tkivo i zakrivljenost ostaju. Rijetko se zakrivljenost i bol uzrokovane Peyronijevom bolesti mogu poboljšati bez liječničkog tretmana.

Liječenje Peyronijeve bolesti

Liječnik vam može preporučiti da čekate kako bi se odredio pristup u liječenju ako:

  • Zakrivljenost penisa nije teška i više se ne pogoršava
  • Još uvijek imate spolne odnose bez bolova
  • Bolovi za vrijeme erekcije su blagi

Ako su vaši simptomi teški ili se pogoršavaju tijekom vremena, liječnik vam može preporučiti lijekove ili operaciju.

Mnogi lijekovi za oralnu primjenu nisu učinkoviti kao operacija. Nadalje, lijekovi koji se ubrizgavaju izravno u penis, mogu smanjiti zakrivljenost i bol povezane s Peyronijevom bolesti. Lijekovi koji se daju izravno u penis primaju se u obliku injekcije tijekom nekoliko mjeseci pod lokalnom anestezijom.

Liječnik vam može preporučiti operaciju ako je deformacija penisa teška ili vas sprečava da uživate u spolnim odnosima. Kirurgija se ne preporuča sve dok zakrivljenost penisa ne prestaje napredovati, a vaše erekcije nisu bolne barem šest mjeseci. Tip operacije ovisit će o vašem stanju. Liječnik će uzeti u obzir lokaciju ožiljnog tkiva, težinu simptoma i drugie čimbenike.

Ovisno o vrsti zahvata koji će biti izvršen, možda ćete biti u mogućnosti otići kući izbolnice isti ili sljedeći dan. Vaš kirurg će vas savjetovati o tome koliko dugo treba čekati prije povratka na posao- u većini slučajeva je to nekoliko dana. Nakon operacije, morat ćete pričekati četiri do osam tjedana prije masturbiranja ili spolnih odnosa.

Istražuje se još nekoliko tretmana, ali još nije sigurno koliko su dobri i koje su moguće nuspojave. Oni uključuju radioterapiju kojoj je cilj razbiti nastalo ožiljno tkivo i uređaj za rastezanje penisa.


2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

5.7k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...