+4 Lajk
pitao u Kožne bolesti od

Tamne fleke na leđima​...

Zdravo svima! Moja mama ima na leđima dvije fleke, tamnije od ostatka kože, obe su lokalizovane na plećkama, s tim što je na desnoj strani promjer malo veći, oko 4-5 cm, a na lijevoj je nešto manja.. imaju otprilike nejasne granice, površina je hrapava, kao površina kože na laktovima.

To joj se pojavilo prije mnogo godina, i svake godine se sve više povećava. Pomislili bismo da je to možda samo izmenjena koža uslijed mehaničkog pritiska, kako sjedi ili kada leži, da je možda neki žulj nastao od trenja, međutim to traje godinama, svrbi je a i nije baš na mjestu gdje je istaknuta kost, nego baš nekako ispod plećke, tako da nije sigurno od ležanja ili sjedenja. 

Mi mislimo da je vjerovatno neka gljivica. Pa, da li iko ima predstavu ikakvu o tome šta bi moglo biti i kako se liječi? Hvala unaprijed!
 

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (56.7k poena)
 
Najbolji odgovor

Po vašem objašnjenju najvjerovatnije se radi o gljivičnoj infekciji (Pityriasis versicolor) iako bez detaljnog pregleda ne možete tačno znati o čemu je riječ..

...no ako je u pitanju ovo gljivično oboljenje još se tačno ne zna zašto gljiva - koja je normalni stanovnik naše kože (tzv. saprofit) - uzrokuje navedene promjene, smatra se da su za njezinu "preobrazbu" potrebni "specijalni" uvjeti npr. vrućina, vlaga, znojenje, masna koža.. No, pravi odgovor još uvijek nemamo.


Povezana pitanja

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...