+2 Lajk
pitao u Medicinski pojmovi od (46k poena)

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (46k poena)
 
Najbolji odgovor
Grčevi trbušnih organa (colicae, kolike) nastaju zbog grčevite kontrakcije prstenastog, glatkog mišića nekog šupljeg organa, bilo zbog stranog: tijela (kamenčić), bilo zbog oboljenja samog organa, bilo zbog utjecaja vegetativnog živčanog sustava. Žučni napadaj počinje desno ispod rebranog luka, širi se u leđa i desno rame; obično ga prati povraćanje. Čir na želucu ili dvanaesniku uzrokuje grčeve nekoliko puta dnevno, u isto doba dana, kroz razdoblje od nekoliko tjedana. Bolovi nastaju ispod žličice, a šire se u leđa među lopatice i u prsa. Povraćanje ne dolazi uvijek. 
 
Grč od slijepog crijeva lokaliziran je u desnom donjem dijelu trbuha, ima valovit tok, traje 2-3 dana, često ga prati povraćanje i zatvor stolice. I kolike debelog crijeva počinju na istom mjestu, ali se šire na 'obodu trbuha u smislu kazala na uri. Popraćene su proljevom ili zatvorom stolice i vjetrova uz povraćanje. Bubrežni grčevi (kamenci) nastaju s jedne strane slabina, pa se šire preko trbuha u predjel spolovila. Kod svakog grča trbušnih organa treba hitno pozvati liječnika. Prije toga ne davati nikakav lijek. Za ublaženje bolova može se na trbuh staviti termofor s toplom vodom.

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...