+3 Lajk
pitao u Bolesti mokračnih organa od
rekategorisano od
Dijete je sklono čestim ponavljanim infekcijama urinarnog trakta. Provodimo higijenske mjere, ali djevojčica pije antibiotike barem dva puta godišnje. Kako da se riješimo ove tegobe?

1 Odgovor

+1 Lajk
odgovoreno od
Odabrano od
 
Najbolji odgovor

Opće su preporuke: piti dosta tečnosti, 1,5-2 litra zbog „ispiranja" bakterija iz urinarnog sistema, čaj od brusnice i ekstrakt brusnice prirodni je dezinficijens urotrakta, izbjegavanje kupanja u kadi i bazenima, mokrenje svakih 1-2 sata da bi se izbjeglo koncentiranje bakterija u urinu.!

Kod djece je često prisustvo VUR-a, vezikoureteralnog refluksa, odnosno vraćanje mokraće iz mjehura prema mokraćovodima i bubrezima. Ovo može biti prolazna nezrelost kanalnog sistema, ali može imati i trajne posljedice u smislu hidronefroze i gubitka funkcionalnog tkiva bubrega.

Prva dijagnostička metoda je ultrazvuk. Sluznica kod nekih ljudi ima više receptora na koje se veže bakterija ešerihija koli te su ove osobe sklonije uroinfekcijama. Kontrolirajte urinokulturu svaki 1-3 mjeseca i kad nema simptoma.

komentarisano od (21 poena)
zaista slozen odgovor ,svaka cast !

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...