+3 Lajk
u Trudnice i Bebe od
Beba od osam mjeseci ima urasle noktiće na nogama. Nikako ne uspijevamo riješiti problem, noktići se gnoje i bolni su. Šta da radimo?

1 Odgovor

+1 Lajk
od
Odabrano od
 
Najbolji odgovor
Kod bebe su nokti tanki i ponekad se lome, ali najčešće problem s urastanjem nastaje zbog nepravilnog rezanja. Koristite makazice za bebe, dezinficirajte ih prije korištenja, režite nokte kad je dijete mirno ili dok spava. Nokte režite ravno, tako da rub ostaje iznad mesa. Ne režite nokte nakon dužeg boravka djeteta u vodi, jer ćete tada odrezati više nego je potrebno.

Ukoliko dijete ima još neki problem s kožom u smislu gnojanica, odnosno stafilodermije, uradite bris kože i provedite potrebnu terapiju. Obratite pažnju na čarapice da su pamučne i ne previše stisnute. Povremeno koristite plivasept ili rastvor hipermangana za dezinfekciju kože. Ukoliko se već pojave gnojne kolekcije, treba ih otvoriti sterilno i stavljati obloge od rivanola. Oblogice od mladog sira također mogu pomoći.

Povezana pitanja

+5 Lajk
0 odgovora
+2 Lajk
1 odgovor
+5 Lajk
1 odgovor

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...