0 Lajk
u Medicinski pojmovi od (46.0k poena)

1 Odgovor

0 Lajk
od (46.0k poena)
 
Najbolji odgovor
Disanje (respiracija). Živa bića, uz nekoliko iznimaka, troše za osnovne kemijske procese u tijelu kisik. Kod toga nastaje ugljični dioksid, koji se mora izlučiti iz tijela. Izmjena kisika i ugljičnog dioksida između organizma i njegove okoline naziva se disanje ili respiracija. Kod čovjeka su organi za disanje: nos, ždrijelo, grkljan, dušnik, bronhi i pluća. Pluća su građena od mjehurića, alveola. Zidove alveola čine stanice epitela, kroz koji se vrši izmjena plinova. Pluća se nalaze u potpuno zatvorenoj grudnoj šupljim. Kod udisanja zraka grudni koš se širi zbog skraćivanja vanjskih međurebranih mišića i spuštanja ošita. Pluća slijede širenje grudnog koša, volumen im se povećava, tlak zraka u plućima pada ispod atmosferskog i dolazi do strujanja zraka od mjesta većeg prema mjestu manjeg tlaka, tj. izvana u pluća (udisaj, inspiracija). Obrnuto, kod mirnog disanja, kad mišići popuste, grudni koš zbog elastičnosti smanjuje volumen, tlak u plućima raste i zrak struji prema van (izdisaj, ekspiracija). Kod pojačanog disanja izdisaji se pospješuju djelovanjem unutarnjih međurebranih mišića. Disanjem upravljaju živčani centri u produženoj moždini preko živaca, koji opskrbljuju mišiće za disanje.
 
Fiziološki podražaj za centar disanja je količina ugljičnog dioksida u krvi. Svaka promjena količine ugljičnog dioksida u krvi odrazuje se u frekvenciji i dubini disanja. Funkciju centra za disanje mogu promijeniti mnogi živčani utjecaji s različitih dijelova tijela, isto tako i znatnije promjene u sastavu krvi (npr. smanjenje količine kisika). Kod mirovanja čovjek udahne i izdahne oko 12-18 puta u minuti, i to nazivamo eupneja. Posto je različite modifikacije ritma i dubine disanja (apneja, dispneja, Cheyne-Stokesovo disanje i dr.).

Povezana pitanja

+3 Lajk
1 odgovor
pitao Dec 16, 2012 u Bolesti dišnih organa od anonymous
0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...