+1 Lajk
pitao u Medicinski pojmovi od (46k poena)

1 Odgovor

+1 Lajk
odgovoreno od (46k poena)
 
Najbolji odgovor
Ciroza (cirrhosis) - (u nastavku teksta c.). Ako akutna eksudativna upala nekog organa prijeđe u kronični stadij, može nastati opsežno bujanje vezivnog tkiva, koje se pomalo skvrčava, a dotični se organ ili njegov dio skvrči i smežura. To se stanje zove ciroza. Kao primjer neka posluži c. jetre, c. pluća, c. bubrega. 
 
C. pluća se razvija ako se eksudat kod upale pluća ne resorbira (poslije ospica i hripavca), zatim nakon upale, koja se razvija oko bronhiektazija i kod upale porebrice s izljevom, koja je zahvatila i pluća. Zbog skvrčavanja pluća suzuje se odgovarajući predjel grudnog koša. Cirozu treba predusresti liječenjem akutne upale. Kod usporene resorpcije daju se vrući oblozi, rentgensko zračenje i injekcije joda. 
 
C. bubrega konačni je stadij kronične obostrane upale bubrega. Budući da su zahvaćene i najsitnije arterijice, dolazi do povišenja krvnog tlaka i proširenja srca. Zbog narušene funkcije bubrega nastaje kronična uremija. Liječenje je uglavnom dijetno (ograničenje bjelančevina i soli), osim toga povremeno puštanje krvi i davanje lijekova za sniženje krvnog tlaka i jačanje srca.

Povezana pitanja

0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
0 Lajk
1 odgovor
pitao Maj 28, 2017 u Medicinski pojmovi od Doktor (56.7k poena)
0 Lajk
1 odgovor
pitao Maj 28, 2017 u Medicinski pojmovi od Doktor (56.7k poena)

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...