+2 Lajk
pitao u Bolesti očiju od (20 poena)
rekategorisano od

Neki narodni lijek za glaukom?

Imam glaukom kao posljedicu dugotrajnog uzimanja kortikosteroidskih lijekova i kapi. Uveitis oba oka je desetogodisnja dijagnoza. Za glaukom već dvije godine kapam Alfagan i Kosopt u oba oka. U zadnje vrijeme mi je dijagnosticirana Multipla skleroza kao glavni krivac za to sve. I opet u krug kortikosteroidi ... očni tlak se jako pveća a da ja to i ne osjetim. Pa vas lijepo molim da mi odgovorite na pitanje. Hvala.

1 Odgovor

+1 Lajk
odgovoreno od (3.4k poena)
uređeno od
 
Najbolji odgovor

Glaukom je, zapravo, grupa oboljenja, sindrom koji dovodi do trajnog, neizlječivog oštećenja vidnog živca, pa je veoma važno da se otkrije na vreme, jer se liječenjem može spriječiti dalje oštećenje i viši stepen slabovidnosti. Oboljenje obuhvata povišen očni pritisak, udubljenje papile očnog živca (mjesta na mrežnjači gdje se formira očni nerv) i oštećenje vidnog polja, a nastaje usljed povećane produkcije očne vodice ili u slučaju kada je otežana njena drenaža. Zbog ovog poremećaja raste pritisak u oku, ali i na nervna vlakna i krvne sudove optičkog nerva, pa dolazi do njihovog oštećenja i propadanja, to jest postepenog prekidanja prenosa vizuelne poruke do mozga i na kraju sljepila. Cijeli članak možete pročitati ovdje.


2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...