+3 Lajk
pitao u Bolesti bubrega od
rekategorisano od

1 Odgovor

+1 Lajk
odgovoreno od
Odabrano od
 
Najbolji odgovor
Imao sam isti problem. Smanjena funkcija bubrega manifestovala se povećanjem kreatinina u krvi i proteinurije (proteina - belančevina u mokraći). Prvo i pod HITNO - prestanite unositi proteine životinjskog porekla. Meso, mleko, jaja nikako. Potrebu organizma za proteinima nadoknadite biljnim proteinima kojih ima u povrću i orašastim plodovima (odguglajte malo i naći će te koje su to namirnice) , i to u početku 1gr. na kilogram težine. Znam i sam da je, bar u početku, to jako teško, ali vremenom sve to dođe na svoje mesto. Drugo, izbacite SO. Trebalo bi da uzimate do 1 gr. soli dnevno (to je oko tri prstohvata). Ja prvih četiri-pet meseci nisam koristio so. Ni zrno. Kasnije sam počeo, a i dan danas solim hranu sa oko 0,3-0,4 gr dnevno ( jedan prstohvat). Verujte da je u početku teško bez soli, ali nakon par nedelja se naviknete i tek tada će te osetiti pravi bogati ukus hrane. Treće, izbacite paradajz iz upotrebe. Ni u kakvom obliku (presan, kuvan, kečap...). Izbacite ljuto, kiselo (sirće - ako kiselite neku salatu, koristite limunov sok), biber, ren. Pijte dosta tečnosti , ali ne kupovne sokove. Voda je naj bolje i naj zdravije piće. Ja već par godina pripremam i koristim kombuhu  koja je zdrava za mnogo šta, pa i bubrege. I još nešto važno. Jedan dan u nedelji nemojte jesti ništa sem krastavaca. Za dan koji odredite u nedelji za to, pripremite 2 - 3 kg. krastavaca i na svaki sat po jedan. Ako nećete krastavce, onda taj dan odgladujte, ali morate uneti 2-3 lit. vode. Čiste, obične vode. Ne gazirane, ne sokove.

Za kraj, morate biti uporni i dosledni. Ni jedna bolest se ne može izlečiti za kratko vreme, jer, verovatno, za kratko vreme nije ni nastala. Potrebno je pridržavati se toga godinama. Nije teško. Težak je početak, kasnije kada se organizam navikne na takav režim, nije.

Meni je ovakav način ishrane pomogao. Sveo sam i kreatin i proteinuriju u granice. Želim vam ozdravljenje, ukoliko nije kasno, kao u mom slučaju. Ali sam naučio da poštujem i čuvam svoje bubrege, kako ne bih pogoršao stanje.
komentarisano od
Hvala na odgovoru. A kad kazete da ste imali isti problem jel to znaci da ste se kompletno izlecili od toga i vise nemate belancevine u mokraci i ne pijete lekove?

Povezana pitanja

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...