+5 Lajk
u Ljekovita svojstva od
rekategorisano od
Dali PAPRAT ima tretman lekovitosti...( cula sam da se koristi za smirenje depresije... za dobrog sna )

1 Odgovor

0 Lajk
od (56.7k poena)
Odabrano od
 
Najbolji odgovor

Paprat pripada Polypodiaceae familiji, u narodu je poznata i kao slatka paprat. Latinski naziv biljke je Aspidium filix mas

Opis biljke: korijen slatke paprati ili sladića puzavi je, čvorasti podanak što raste gotovo na površini zemlje. Kadšto naraste i više od 1 metra s nasađenim listovima na dugačkim golim drškama. Listovi su kožasto perasti s duboko urezanim režnjevima koji su prema vrhu sve kraći. S donje strane, na perastim dijelovima listova razvijaju se dva reda okruglih smeđih tvorevina u kojima se stvaraju spore. Koren je debeo, mesnat i slatkog okusa.

Ljekoviti dio biljke: u proljeće ili ranu jesen sabiru se podanak i korijen biljke, starosti barem 4 godine. Suši se na umjerenoj toplini.

Ljekovito djelovanje: slatka paprat ili oslad koristi se kao lijek u liječenju prehlade i kašlja. Pospješuje izlučivanje žuči i mokraće. Preporučuje se u liječenju otečene slezene, kronične začepljenosti, bolesti jetre, želuca i bubrega.

Nešto više o pripremi ljekovitih pripravaka od paprati...
Herbarium – Paprat obična


Povezana pitanja

+4 Lajk
1 odgovor
+2 Lajk
1 odgovor
+4 Lajk
1 odgovor
+2 Lajk
1 odgovor
+3 Lajk
1 odgovor

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...