+3 Lajk
pitao u Bolesti grla i usta od
rekategorisano od
Izvadjen mi je zub, te je na njegovo mjesto ugradjen vjestacki zub u vec postojecu parcijalnu protezu. Radi se o ocnjaku u donjoj vilici.

Proteza sa novougradjenim zubom je uzrokovala nazuljanje sa vanjske strane desni na mjestu izvadjenog ocnjaka. Sad ne mogu nositi ptotezu jer pritisce to nazuljanje, izaziva bolove i ne mogu jesti, zvakati. Molim savjet kako da izlijecim to nazuljanje.

Stomatolog je vec vise puta brusio protezu, ali nije pomoglo. Nazuljanje je i dalje tu, boli i smeta. Ispirala sam to zalfijom i nanaosila Ozosept-gel za desni, ali nista to ne pomaze. Molim vas za savjet sta da uradim. Unaprijed hvala!

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (56.7k poena)
 
Najbolji odgovor
Pa problem je veoma jasan, vjerujem da ste na friško počeli nositi protezu i na frišku ranu od zuba stavili protezu, što se nikako ne preporučuje, zarastanje rana na desnima u ustima traje najmanje 4 nedjelje, ne kažem da ste morali biti bez proteze mjesec dana ali zasiguno ste je trebali izbjegavati što vam je i stomatolog trebao reći...

Prvo otiđite na slikanje vilice da vidite da slučajno nije ostao neki djelić zuba u rani, što je veoma moguće, pa i taj djelić može da napravi ogroman problem, zatim kada ustanovita da je sve ok ispirajte usta kaduljom (NE GUTATI) ispirajte do 5 puta na dan i maksimalno izbjegavajte protezu, dok se rana skroz ne smiri, pa tek onda kod stomatologa da uknapuje mjeru proteze.

Povezana pitanja

0 Lajk
1 odgovor
pitao Maj 13, 2014 u Medicinski pojmovi od Informator (46k poena)
+2 Lajk
1 odgovor
+4 Lajk
0 odgovora
pitao Nov 10, 2013 u Bolesti grla i usta od anonymous

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

5.6k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...