+4 Lajk
pitao u Problemi sa probavom od
zatvoreno od
Dijeta koja pomaže mršavljenju i hemeroidima ili neki režim ishrane, unaprijed zahvalna...
završilo kao replika od: Hemoroidi - Prirodni lijek?

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (56.7k poena)
 
Najbolji odgovor

Nekoliko savjeta koji mogu pomoći u liječenju hemoroida

Jabuka i graha koliko želite, ali ne i sira te ljute hrane
Hemoroide ćete najbolje prevenirati prehranom bogatom vlaknima, odnosno voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Najviše vlakana ima u kori voća poput jabuka i krušaka, a od povrća ga ima osobito mnogo u grahu. Također, valja izbjegavati ljutu hranu te rjeđe jesti mliječne proizvode jer sadrže mliječnu kiselinu koja može iritirati hemoroide.

Nemojte odgađati odlazak na zahod
Ako osjećate potrebu za obavljanjem nužde, nemojte je predugo potiskivati. Odgađanjem biste mogli samo izazvati zatvor, što vodi nastanku hemoroida. Bilo bi idealno otići na zahod unutar 30 minuta nakon što osjetite da vam je “sila”. 

Topla kupka od kamilice smanjuje upalu
Bol i svrbež ublažit ćete stavljanjem hladnih obloga od sterilne gaze na rektalno podučje, a vrlo je važno oprati se mlakom vodom nakon svake nužde. Pretopla ili vruća voda može čak pogoršati hemoroide. Preporučuju se i svakodnevne tople sjedeće kupke od kamilice. Ona smanjuje upalu, a time i bol, svrbež te veličinu hemoroida. 

Šetnjom protiv sjedenja na poslu
Izbjegavajte sjedenje na hladnim mjestima, kao i veće fizičke napore poput podizanja teških tereta. Također, ako imate sjedeći posao, obvezno se svako malo prošetajte.

Klonite se alkohola i kave, a pijte jogurt
Kako ne biste imali pretvrdu stolicu, koja je jedan od najčešćih uzroka hemoroida, važno je piti mnogo vode, i to barem osam čaša na dan, a pomaže i jogurt. Ako je vruće ili se bavite sportom, onda je potrebno piti i više. Također, s obzirom na to da alkohol i kofein dehidriraju tijelo, i njih bi se valjalo kloniti ako patite od hemoroida. 

Mirisni papir vam ne treba 
Grubi ili mirisni toaletni papir može pogoršati problem. Bolji je izbor onaj bez mirisa i alkohola ili vlažan toaletni papir.

Spas je i u kremama ili gelu 
U ljekarnama možete nabaviti brojne kreme, čepiće, gelove, pjene ili uloške koji ublažavaju bolne hemoroide.

Ovdje se možete uključiti u dalju diskusiju o liječenju hemoroida.


Povezana pitanja

+3 Lajk
1 odgovor
+2 Lajk
4 odgovora
+3 Lajk
1 odgovor

2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

5.5k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...